USA hot till tyska företag har ingenting att göra med den fria handeln regler — rysk diplomat

0
571

BERLIN, den 18 januari. /TASS/. USA hot för att införa sanktioner mot bolag som deltar i Nord Stream-2 pipeline projekt för att leverera rysk gas till Europa förbi transit nationer är oacceptabel och har ingenting att göra med den fria handeln, Rysslands Ambassadör i Tyskland Sergei Nechayev har sagt till nyhetsbyrån DPA.

“Vi visa sådana åtgärder som otillåten hjälp av trycket som inte har någonting gemensamt med den internationella lagen och fri och rättvis handel”, sade han.

Ambassador tillade att Washington har använt otillbörliga metoder som står i strid med principerna” för att säkra sina leveranser av flytande naturgas till Europa.

Enligt Nechayev, Ryssland “skulle kunna avsluta projektet på sin egen” om tyska bolag avsluta projektet, och har tillräckliga ekonomiska resurser för att göra så.

“Vi motsätter oss dock radikala åtgärder”, sade han. “Låt mig tala om dessa hot än en gång: ingen fråga som uttalar dem, val av hot, enligt vår uppfattning, inte anses vara en effektiv metod som varken i politiken eller i ekonomin.”

Ambassador också tillbakavisade påståenden om att Ryssland skulle påstås stoppa passerar gasen via Ukraina när Nord Stream 2 lanseras. Han sa att den ukrainska transit kommer att fortsätta “om det är vettigt ur ekonomisk synvinkel.”

“Ryssland har aldrig använt gas leveranser som en “energi-vapen” och har inga planer på att göra så i framtiden”, tillade han.

Ostoppbar projekt

Tysklands Utrikesminister Heiko Maas sade DPA på torsdagen att “ingen kan stoppa” projektet, och tillade att även om USA: s sanktioner kan tvinga tyska företag för att avsluta projektet, Ryssland klarar av att slutföra bygget på egen hand.

“Detta [OSS sanktioner] går inte att stoppa genomförandet av projektet”, som ministern sade, att lägga till det i det här fallet, ingen kommer att kunna påverka Rysslands beslut om transitering av den ryska gasen via Ukraina.

Kommentera på den AMERIKANSKA ambassadörens brev, hotande tyska företag med Amerikanska sanktioner, Maas sa att det var ur den AMERIKANSKA diplomat behörighet att berätta diplomater vad de måste göra.

Situationen runt Nord Stream 2

Bild am Sonntag rapporterade i helgen att USA: s Ambassadör i Tyskland Richard Grenell hade skickat ett brev till tyska företag, som hotar dem med sanktioner om de stöder den Nord Stream 2 gasledningen.

Nord Stream-2-projektet omfattar byggandet av två gasledningen linjer med en total kapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas per år från kusten i Ryssland genom Östersjön till Tyskland. Kostnaden för bygget är beräknad på 9,5 miljarder euro, lanseringen av rörledningen förväntas före utgången av 2019.

Nord Stream 2 AG, ett helägt dotterbolag till Gazprom, som är projektets operatör. Gazproms partner i Tyskland är Wintershall och Uniper, Österrike OMV, Frankrike Engie och Royal Dutch Shell (STORBRITANNIEN Storbritannien och Nederländerna) är att finansiera 50% av projektet.