Human Rights Watch kritiserar tillslag på frihet i Ukraina

0
609

NEW YORK den 18 januari. /TASS/. Förra året, de ukrainska myndigheterna har inlett en allvarlig tillslag mot civila och pressfriheten i landet och misslyckats med att noggrant utreda attackerna mot aktivister, Human Rights Watch (HRW), sade i sin årliga rapport.

Tryck på journalister och aktivister

Enligt dokumentet, Kiev regeringen “tagit ytterligare steg för att begränsa yttrandefriheten och föreningsfriheten.” “Våld av radikala grupper som främjar hat sätta etniska minoriteter, homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT-personer), aktivister och journalister på risk,” rapporten fortsätter.

HRW betonade att “han ukrainska regeringen fortsatta inskränkningar av yttrandefrihet, informationsfrihet, och fria medier, som syftar till att motivera dem” med hänvisning till behovet av att motverka Ryssland och anti-Ukraina propaganda.

“I oktober 201 kränkningar av pressfriheten ägde rum i 23 regioner. Dessa varierade från hot och trakasserier för att begränsa journalisters tillgång till information,” organisationen sade, med hänvisning till Institutet för Massa Information, mediefrihet vakthund.

Rapporten nämner Maj 2018 incident där, Ukrainas statliga säkerhetstjänsten, SBU, “utvisas två journalister från de största ryska statliga tv-kanal, Kanal 1, som hävdade att de hade planerat att sprida desinformation om Ukraina.” I samma månad, Kirill Vyshinsky, chefredaktör för ryska staten wire service, RIA Novosti Ukraina, greps på hög landsförräderi. “Security services plundrade outlet’ s kontor i Kiev,” rapporten fortsätter.

“Myndigheterna inte genomför en effektiv utredningar i många övergrepp mot anti-korruption och andra aktivister,” HRW säger. Organisationen tillade att i November 2018, anti-korruption, Fn-aktivist Gandzyuk dog av brännskador hon ihållande under en syra-attack i juli.

Straffrihet och diskriminering

Rapporten konstaterar att Kiev regeringen har misslyckats med att ställa de ansvariga för den dödliga Odessa Hus Fackföreningar brand i Maj 2014.

“Rättvisa för konflikt-relaterade kränkningar och brott som begåtts under 2014 Maidan protester och massa störningar i Odesa förblev olösta flera år senare, trots flera löften från de ukrainska myndigheterna för att säkerställa rättvisa,” rapporten läser. “De brottsbekämpande misslyckats med att säkra bevis efter händelserna och för att förhindra att misstänkta flyr landet.”

De avsnitt som ägnas åt konflikten i östra Ukraina säger att myndigheterna fortsatte sin “politik som är diskriminerande” mot pensionärer som är bosatta i självutnämnda folkrepubliker i Donetsk och Lugansk (DPR och LPR), som fick veta att “registrera sig som internt fördrivna personer (Internflyktingar) och upprätthålla hemvist i regeringskontrollerade områden att få tillgång till sina pensioner.”

“I två fall, ukrainska domstolar finns flera bestämmelser i förordningar som reglerar pension betalningar för att vara diskriminerande och beordrade myndigheterna att upphöra med att begränsa tillgången till pensioner. Men myndigheterna inte följer dessa avgöranden,” rapporten läser.

Dessutom medlemmar av grupper som förespråkar hat och diskriminering” som utförs minst två dussin våldsamma attacker, hot, eller i fall av hot mot Romer, HBT-personer, och aktivister i flera ukrainska städer. “I de flesta fall, har polisen misslyckats med att svara eller att på ett effektivt sätt undersöka,” HRW säger.

Kritik av USA och Ryssland

Rapporten beskriver HRW: s vision om händelser som ägde rum under 2018 i 100 länder över hela världen.

Organisationens Verkställande Direktör Kenneth Roth säger i sitt förord uppsatsen som trots “att montera motstånd mot envälde,” det senaste året kan beskrivas som “en mörk tid för de mänskliga rättigheterna.”

Enligt dokumentet, “Förenta Staterna har fortsatt att gå bakåt om mänskliga rättigheter på hemmaplan och utomlands i det andra året av President Donald Trump’ s administration.” Den HRW säger att den nuvarande AMERIKANSKA regeringen har vidtagit en rad åtgärder som förvärrar situationen för intagna, invandrare och kvinnor.

“Trump administration har också fortsatt att stödja kränkande regeringar utomlands militärt, ekonomiskt och diplomatiskt,” rapporten läser.

Rapporten också röster sin traditionella kritik av Ryssland, som hävdar att myndigheterna har “ökat sin hetsjakt på politiska oppositionen och andra kritiker” och “fortsatte att kväva kritiska röster, särskilt på nätet.”

“Kreml inte sluta myndigheterna i Tjetjenien hotar och fängslar människorättsaktivister,” rapporten läser.