De japanse regering officieel kondigt premier een bezoek aan Rusland

0
603

TOKYO, 18 januari. /TASS/. De Japanse regering officieel bevestigd dat Premier Shinzo Abe zal naar Rusland op 21-22 januari, Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga vertelde verslaggevers op vrijdag.

“In januari 21-24, Minister-president Abe zal naar Rusland en Zwitserland. Hij zal het voeren van gesprekken zal President [Vladimir] Poetin op januari 22,” zei hij.

Meer nieuws op

RUSLAND-JAPAN GESCHIL OVER DE KOERILEN

© Foto AP/Eugene Hoshiko

Lavrov commentaar op de russische-Japanse betrekkingen

Rusland-Japan verdrag van de vrede spreekt niet van invloed is op de bewoners van de koerilen — Kremlin

Rusland roept op tot meer inspanningen om de banden met Japan naar nieuw niveau

De ontwikkeling van plannen maken speculaties over Kurils overdracht irrelevant — waarnemend gouverneur

Eerder, de persdienst van het Kremlin zei dat Poetin en Abe zal voldoen aan de in Moskou te bespreken ondertekening van een vredesverdrag tussen Japan en Rusland. Volgens het Kremlin, Abe zal op werkbezoek naar Rusland op uitnodiging van de russische president.

Poetin en Abe overeengekomen te activeren vrede spreekt tijdens een bijeenkomst in Singapore in November vorig jaar. Later in December, in de marge van de G20-top in Buenos Aires, de leiders kondigde de oprichting van een nieuwe vrede onderhandelingen over het verdrag van formaat. Zowel de top diplomaten werden belast met het toezicht op de werken. De ontmoeting tussen de russische en Japanse ministers van buitenlandse zaken, die werd gehouden op maandag, werd de eerste binnen het kader van deze nieuwe overeenkomst.

Voor decennia, Moskou en Tokio zijn de onderhandelingen over een vredesverdrag na de tweede Wereldoorlog. Het belangrijkste struikelblok is de status van het Zuidelijke deel van de koerilen. Na de tweede Wereldoorlog, de hele archipel werd een deel van de Sovjet-Unie. Echter, Tokyo geschillen russische claims over Iturup, Kunashir en Shikotan eilanden en een aantal kleinere onbewoonde eilanden genaamd de Habomai Eilanden in Japan. Het russische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft herhaaldelijk verklaard dat de russische soevereiniteit over deze eilanden is vastgesteld in de internationale juridische documenten en kan niet in twijfel worden getrokken.

Op 14 januari russische Minister van Buitenlandse zaken Sergei Lavrov en zijn Japanse tegenhanger Taro Kono, gehouden gesprekken in Moskou in het kader van de eerste ronde van de vrede onderhandelingen over het verdrag. Als de russische top diplomaat opgemerkt, Moskou niet over de soevereiniteit over de zuidelijke deel van de Kurils. Op zijn beurt, de Japanse gezanten beperkt zich tot uitspraken die werken op het sluiten van een bilateraal vredesakkoord is in uitvoering.