Zuid-koerilen’ overdracht naar Japan zou het openen van de doos van Pandora voor Rusland, de expert zegt

0
13

MOSKOU, 10 januari. /TASS/. Als Rusland overhandigde de zuidelijke koerilen over naar Japan, het zou opent een ware doos van Pandora, zoals Japan zullen de vorderingen nauwelijks tot stilstand gekomen, Directeur van het Center for Japanese Studies aan de russische Academie van Wetenschappen Instituut voor Oosterse Studies Valery Kistanov vertelde TASS donderdag.

“In theorie, de Japanners kunnen heel ver gaan. De koerilen ten noorden van de vier zuid-europese landen en het zuidelijke deel van het schiereiland Sachalin ook geclaimd door Japan, zijn niet geschilderd in de Japanse kleuren op Japanse kaarten nog niet, maar ze zijn niet geschilderd in het russisch kleuren als goed,” zei hij. “Misschien, in de toekomst zal de vraag gaat als volgt: ‘eerst gaan we met de vier koerilen en dan zullen we zien als we praten over alle koerilen-en zuid-Sachalin, de’ expert toegevoegd.

Lees ook

Tokio laatste jaarrekening op Kurils verstoren de essentie van het Poetin-Abe overeenkomsten — ministerie

Volgens Kistanov er al zijn sommige krachten in Japan dat de vraag van de terugkeer van alle koerilen-en zuid-Sachalin. “Dit zijn extreem-rechtse organisaties en de Japanse Communistische Partij, die de terugkeer van deze gebieden in haar programma. Dat gezegd hebbende, als alleen Rusland handen twee eilanden over naar Japan, opent de doos van Pandora, de ‘ expert benadrukt.

Een andere optie, in Kistanov woorden, is dat na een vredesakkoord is ondertekend en Habomai en Shikotan zijn overgedragen aan Japan, Tokyo plannen om speciale rechten met betrekking tot Iturup en Kunashir om de uitbreiding van de economische activiteiten. “De Japanners zijn met het maken van plannen voor het ondertekenen van een verdrag van de vrede, zorgen voor de overdracht van de twee eilanden en dan toeslaan een deal voor het uitvoeren van economische activiteiten op de twee andere eilanden samen met Rusland en ook het geven van Japanse onderdanen met gratis toegang tot de eilanden. Deze optie is ook mogelijk,” de expert zei.

Op hetzelfde moment, Kistanov gewezen dat de aanspraken op de zuidelijke koerilen waren belangrijk voor de Japanners dus Tokyo zou nauwelijks in staat zijn om een beperking op de eisen van de twee eilanden die in 1956 aangifte. “Deskundigen, de media, sommige wetgevers en de openbare vermoeden dat [de Japanse Premier Shinzo] Abe kan wel de zaak na ontvangst van de twee eilanden, maar het is onwaarschijnlijk dat dit gebeurt omdat de fundamentele positie van de Japanse publiek omvat vier eilanden,” merkte hij op.

De expert zei ook dat het publiek in Japan en Rusland, niet over de volledige informatie, die aanleiding gaf tot een golf van speculaties over de koerilen probleem. “Het gebrek aan officiële verklaringen over de zogenaamde ‘noordelijke regio’ roept twijfels en vermoedens in Japan, dat Abe kunnen beperken zich tot de twee eilanden die in de Sovjet-Japanse verklaring van 1956,” Kistanov zei. “Het druist in tegen Japan de officiële positie, die zegt dat het land eist de terugkeer van de vier eilanden,” voegde hij eraan toe.

Vrede probleem

Sinds het midden van de 20e eeuw, Rusland en Japan hebben het houden van overleg om het behalen van een verdrag van de vrede als een follow-up van de tweede Wereldoorlog. De koerilen probleem blijft het knelpunt sinds na de tweede WERELDOORLOG waren de eilanden overgedragen aan de Sovjet-Unie, terwijl Japan vastgestelde aanspraken op de vier zuidelijke eilanden. In 1956, de twee landen tekenden een gemeenschappelijke verklaring aan het einde van de staat van oorlog en het herstel van de diplomatieke en alle andere relaties, maar van een vredesverdrag is nog niet bereikt. De Gezamenlijke Verklaring gezegd dat de Sovjet-regering was kant-en-klaar Shikotan Eiland en een groep van kleine eilanden over naar Japan, toe te voegen dat Tokio zou krijgen in de feitelijke macht van de eilanden na de vrede ondertekend.

Echter, na Japan en de Verenigde Staten hadden de ondertekening van het Verdrag van Wederzijdse Samenwerking en Veiligheid in 1960, de Sovjet-Unie trok haar verplichting tot afgifte van de eilanden. Een Sovjet-regering een memorandum van 27 januari 1960, zei dat deze eilanden alleen zou worden uitgeleverd aan Japan als alle buitenlandse troepen werden teruggetrokken uit het land.

Op November 14, 2018, de russische President Vladimir Poetin en de Japanse minister een bijeenkomst in de marge van de ASEAN-top in Singapore en overeengekomen dat de twee landen zou versnellen vrede gesprekken op basis van de 1956 Gezamenlijke Verklaring.

Abe zal naar verwachting een bezoek aan Rusland in de tweede helft van januari, terwijl de Japanse Minister van Buitenlandse zaken Taro Kono bezoekt Moskou op 14 januari.