Rosatom ögon som levererar kärnbränsle för Kinas nya reaktor med snabba neutroner

0
8

MOSKVA, januari 10. /TASS/. Rosatom planer på att producera och leverera kärnbränsle för byggandet av den Kinesiska CFR-600 snabb neutron reaktorn, tryck på service Rosatom bränsle företaget Tvel rapporterade på torsdagen.

“JSC TVEL och Kinesiska företag CNLY (en del av CNNC corporation) har tecknat kontrakt för leverans av kärnbränsle för CFR-600 snabb neutron reaktor som är under uppbyggnad. Avtalet omfattar den första lastning av kärnbränsle, samt förnödenheter för tankning under de första sju åren av reaktorns drift,” enligt rapporten.

Enligt rapporten, nya produktionslinjen för CFR-600 bränsle sammansättningar är avsedda att genomföras på Maskinen-byggnad och Anläggning (MSZ JSC, produktionsanläggningen av TVEL Bränsle Företag i Elektrostal, Moskva-regionen). Den Kinesiska sidan riktar sig Rosatom Statligt företag med en begäran om produktion av CFR-600 bränsle församlingar, med tanke på dess nästan 40 år långa erfarenhet av kärnbränsle tillverkning för den ryska snabb neutron reaktorer.

“TVEL Bränsle Bolaget, som en av de centrala enheter av Statliga Rosatom Corporation, har åtagit sig att omfattande samarbete med Kinesiska partners inom området snabbt-neutron reaktorer och stängning av kärnbränslecykeln. Förutom att vi har lång erfarenhet med uran-baserat bränsle tillverkning för kommersiellt snabb neutron reaktorer, 2018, Rosatom har inlett serieproduktion av uran och plutonium som MOX-bränsle för BN-800 reaktorn. Våra Kinesiska portföljen ingår även kontrakt för leverans av uran-baserat bränsle för Kina Experimentella Snabb Reaktor CEFR, med bränsle leveranser som redan pågår,” President Tvel Natalia Nikipelova kommenterade om undertecknande.

Läs också

Rosatom ögon möjlighet att bygga 4 kärnkraft block i Saudiarabien

Rosatom Overseas JSC koordinater förhandla om hela paket av avtal om samarbete inom kärnkraftsindustrin mellan ryska Federationen och folkrepubliken Kina, enligt rapporten. “Med tanke på att detta projekt är en demonstration typ, ryska ingenjörer kommer att komma upp med, i själva verket, en ny typ av kärnbränsle baseras på den Kinesiska design. I detta avseende är vårt team var tvungen att dra upp hela avtalet från grunden med hänsyn till alla de egenheter i projektet. Förhandlingar med Kinesiska partners har pågått sedan juni 2018. Tack vare den höga professionalism Satsning united team och positiv syn på den Kinesiska partners, kontraktet har enats i en rekord tid,” sade Rusatom Utomlands Evgeny Pakermanov noteras.

CFR-600 bränsle avtal har tecknats som en del av överenskommelsen mellan Regering och ryska Federationens Regering och folkrepubliken Kina om en gemensam konstruktion och drift av demonstration snabb reaktor i Kina. Det är en del av ett omfattande program av det bilaterala samarbetet inom kärnkraftsindustrin för decennier framåt.