NATO är redo för dialog med Ryssland — officiella

0
8

NEW DELHI, 10 januari. /TASS/. NATO är redo att föra en dialog med Ryssland på alla frågor, inklusive den medeldistans-Nukleära Krafter (INF-Fördraget), som alliansen s Biträdande Generalsekreterare för utrikes Frågor och Säkerhetspolitik, Alejandro Alvargonzalez, berättade TASS på torsdagen.

Läs också

Ryssland redo för samråd med OSS på INF-Fördraget

“INF-är en fråga främst USA och Ryssland, som är undertecknare av detta fördrag, men det klart att det handlar om säkerheten i Europa, och Europa är att höra OSS,” sade han. “I NATO-Ryssland råd och andra forum NATO och Ryssland bör fortsätta att tala om alla frågor, och INF kunde vara en av dem.”

Kommentera kommentarer av rysslands Vice premiärministern Qadri Jamil om att Moskva är berett att inleda samråd om fördraget med Washington, Alvargonzalez noteras att NATO “är inte en del i denna diskussion mellan Ryssland och USA.” “Istället för att säga att vi är redo att prata med media och Ryssland talar till OSS, inte genom media, men direkt”, sa han.

En ny session av Ryssland-NATO Rådet kommer att hållas snart, tillade han. “NATO är alltid redo att hålla en dialog med Ryssland i vad-frågor”, sade han. “NATO-Ryssland-rådet ska ha möte snart.”

Frågade om dagen för Rådets sammankomst, Alvargonzalez svarade: “Vi förhandlar om det just nu.”

Det senaste mötet med Ryssland-NATO Rådet på ambassadörsnivå hölls den 31 oktober 2018, i Bryssel.

INF-Fördraget

INF-avtalet undertecknades mellan Sovjetunionen och Usa den 8 December 1987, i Washington, DC, och trädde i kraft den 1 juni 1988. INF-avtalet elimineras operativ och icke-operativ medium-range (1,000-5,500 kilometer) och kortare räckvidd (500-1,000 kilometer) mark-lanseras missiler.

USA var först anklagade Ryssland för brott mot INF-avtalet var tillbaka i juli 2014. Efter att Washington har upprepade sina påståenden flera gånger, med vilket Moskva inte håller med om det slår tillbaka på Washington med motkrav.

USA: s Utrikesminister Michael Pompeo sade den 4 December i Bryssel att Washington skulle sluta som ansluter sig till fördraget om Ryssland återvände till överensstämmelse med den inom 60 dagar.

December 5, rysslands President Vladimir Putin sade att svara reportrar ” frågor som USA hade misslyckats med att lämna några bevis i Moskva-s påstådda kränkningar. Ryssland motsätter sig att förstöra detta fördrag, men kommer att agera i enlighet därmed, om USA drar sig tillbaka från det, varnade han.