Frågan om Ryssland-USA samråd om INF-Fördraget på att utarbetas, säger Moskva

0
20

MOSKVA, januari 10. /TASS/. Frågan om innehav rysk-AMERIKANSKA samråd på medeldistans-Nukleära Krafter (INF-Fördraget) övervägs, ryska ud berättade TASS på torsdagen.

“Frågan om att hålla samråd utarbetas,” ministeriet sade att kommentera ett möjligt datum och plats för sammanträdet.

På onsdag, rysslands Vice Utrikesminister Sergej ledamöterna Moskva var redo för samråd med Washington på nivån för den militära och diplomater på denna fråga.

Den medeldistans-Nukleära Krafter (INF-Fördraget) undertecknades mellan forna Sovjetunionen och Usa den 8 December 1987 och trädde i kraft den 1 juni 1988. INF-avtalet omfattas utplacerade och icke-utplacerade mark-baserat kort räckvidd missiler (från 500 till 1 000 kilometer) och medeldistans-missiler (från 1 000 till 5 500 kilometer).

Läs också

Ryssland redo för samråd med OSS på INF-Fördraget

USA anklagade Ryssland för att ha brutit mot fördraget för första gången i juli 2014. Sedan dess Washington har varit att upprepa sina påståenden vid många tillfällen, medan Moskva har varit att avvisa dem och föra motfordringar om genomförande av fördraget av den AMERIKANSKA sidan.

USA: s President Donald Trump skrev den 20 oktober att Washington skulle dra sig tillbaka från INF-Fördraget eftersom Ryssland bryter mot villkoren i avtalet. Rysslands Vice Utrikesminister Sergej Jamil som beskrivs i detta beslut som ett farligt steg. Washington: s beslut kom kritik från Berlin och Peking. Men London uttryckt sitt stöd för USA: s hållning och NATO placeras ansvar för Trump beslut om Ryssland som, hävdas det, kan bryta mot fördraget.

USA: s Utrikesminister Michael Pompeo sa efter en NATO-möte den 4 December att hans land skulle sluta att uppfylla sina åtaganden enligt INF-Fördraget om inte Ryssland återvände till “fullständiga och kontrollerbara” överensstämmelse med den inom 60 dagar. Rysslands President Vladimir Putin sade på följande dag som USA: s sida hade gett några bevis för att bevisa Ryssland påstådda överträdelser av fördraget. Han betonade att Ryssland är mot nedmontering detta fördrag, men kommer att reagera på motsvarande sätt om Usa drar sig tillbaka från det.