AMD Aktier Mer Radeon VII Detaljer, Prestanda Prognoserna [Uppdaterad]

0
12

Uppdaterad (1/11/2019, 6 PM EST): En AMD talesperson har informerat oss om att det ofta rapporterats om GPU konfiguration för Radeon VII är felaktig. Radeon VII inte har 128 ROPs. Som Vega 64, Radeon VII är en 64 ROP kort. Rapporterna från 128 ROP design har gjorts av flera väl ansedda platser med reportrar på plats på CES. Det är inte klart varför denna information rapporteras felaktigt eller hur felet infördes.

ExtremeTech beklagar felet. Alla diskussioner och spekulationer om en 128 ROP design i berättelsen nedan ska betraktas som felaktiga. Vår historia på rätt 64 ROP konfiguration kan du läsa här.

Ursprungliga Berättelsen Nedan:

AMD: s Radeon VII tillkännagivande tidigare i veckan kom som något av en överraskning. Företaget har tidigare diskuterat sitt Radeon Instinkt familj av hårdvara och redovisas statistik på MI50 och MI60 vid Nästa Horisonter händelsen men gav ingen antydan om att det som är avsedda att lansera en ny high-end Vega GPU. Nu har företaget delat lite mer information om kortet, inklusive sina egna uppgifter om prestanda.

Radeon VII är baserad på Vega 20, 7nm dö krympa byggt på TSMC. Die storlek är 331mm kvm på 13,2 miljarder transistorer, jämfört med 487mm kvm och 12,5 B transistorer för Vega 64. Den totala densiteten förbättring verkar vara 1.56 x och AMD hävdar sin prestanda per dör området har förbättrats med 1,8 x enligt THG. Även om inte oviktigt — prestanda-per dör område har konsekvenser för die storlek och därför tillverknings-kostnad — det är inte särskilt relevant för frågan om hur väl Radeon VII kommer att tävla mot RTX 2080, som är avsedd att konkurrera.

GPU har 60 CUs, vilket innebär att 3,840 GPU-kärnor. Basen klockan 1.45 GHz med en förstärkning frekvens på 1,8 GHz, erbjuder 13.8 TFLOPs av enkel-prestanda med precision. Boost clock är en 1.16 x förbättring jämfört med top-end frekvens av Vega 64, som är basen klocka.

GCN har aldrig varit en hög klocka arkitektur, trots att AMD: s olika revideringar och förbättringar. Den 7nm skift inte ökar klockor med lika mycket som 28nm – 14nm övergången gjorde, men skillnaden är liten: Vega 64 klockade 1.19 x snabbare än Fury X, medan Vega VII klockor 1.16 x högre än Vega 64.

Grundläggande konfiguration är 3840:240:128. I termer av aktiva kärnor, som är halvvägs mellan Vega 56 och Vega 64, men antalet göra utgångar har fördubblats, upp till 128. Mängden minne som är ombord har fördubblats till 16GB av HBM2 och 1TB/s minne bandbredd kräver en effektiv 2 ghz minne klocka, upp från effektiv 1890MHz klockan på Vega 64. Radeon VII: s täckning bör vara en massiv 230GPixels/sekund, mer än dubbelt Vega 64 s täckning.

En logisk fråga, baserat på Radeon VII: s övergripande förbättringar, är varför AMD är inte prognoser bättre prestanda för kort. På papper, Radeon VII har enorma resurser. Topp pixel genomströmning blåser RTX 2080 Ti

ur vattnet, som gör sitt minne bandbredd. Men det enda riktmärke där dessa förändringar verkligen shine är Luxmark, där Radeon VII är 1.64 x snabbare än Vega 64.AMD har också ytterligare benchmark-data. Som alltid, tillverkare, förutsatt riktmärke uppgifter bör tas med en beslutas nypa salt. I diagrammet nedan (diagram som skapats av Overclock3D), top bar (grå) motsvarar den förbättring i procent från Vega 64 till Radeon VII. Den andra stapeln (röd) är Radeon VII prestanda, medan den tredje (vit) är Vega 64.

Den genomsnittliga prestanda förbättring från Vega 64 till Radeon VII baserat på dessa siffror är 28 procent. Om du tar bort två extremvärden (+68 procent i Fallout 76 och +7.46 procent i Hitman), den genomsnittliga förbättringen är 27.25 procent. Hursomhelst, vi hamnar på ungefär samma ställe. Vinsten är något mycket större än platt 1,25 x förbättring AMD projiceras på den inledande avslöja.

Baserat på dessa data, kan vi säga några saker om Radeon VII som vi inte visste tidigare. GPU konfiguration ärligt talat verkar lite skeva i att det kombinerar en enorm ökning i minnet bandbredd och pixel genomströmning med någon förändring i det totala antalet kärnor. Klart, AMD lagt till dessa resurser för en anledning. Med tanke på att 7nm Vega är avsedd för både HPC / AI marknader, är det vettigt att tro att de har lagts till adress AI/ML utrymme.

Det har varit frågor om Grafikprocessorer totala energieffektivitet och vilka förbättringar AMD såg från 7nm, men det kan vara svårt att skilja dem från förändringar till GPU design. Att öka RAM klocka och en fördubbling av mängden inbyggt minne kommer både att öka strömförbrukningen. HBM var mycket mer energieffektivt än GDDR5-vi har inte sett data för HBM2 kontra GDDR6. Allt annat lika, en GPU med 128 ROPs kommer att dra mer ström än samma kärna med bara 64 ROPs. De två 8-stifts strömkontakter och trippel-fan coolare design gör THG tror att makt är sannolikt dra i 295W utbud. Det verkar fullt möjligt.

Radeon VII kommer att finnas tillgänglig på februari 7 för beställning från AMD till en kostnad av $699. AMD siktar RTX 2080 med den här lanseringen, vilket är också en $699 GPU. Vid lanseringen av Radeon VII fartyg med en bunt spel: Resident Evil 2, Devil May Cry 5, och Tom Clancy ‘ s Division 2.

Nu Läser:

  • AMD Lanserar Radeon VII: 7nm Vega Kommer till konsumentmarknaden
  • Nvidia VD Hån på AMD Radeon VII, Kallar Det ‘Usel’
  • AMD Lanserar Radeon Instinkt MI60: Vega Kommer på 7nm