Kalla kriget mellan Ryssland och USA kommer inte att fortsätta, lovar Oslo och expert

0
8

NEW DELHI, 9 januari. /TASS/. Krisen i Ryssland och förenta staterna kommer inte att leda till ett nytt kallt krig eftersom andra aktörer på den internationella scenen är ovilliga att ta ställning, Direktör för institutet för Valdai Klubbens Utveckling och till Stöd för Vetenskapliga Arbete Fjodor Lukyanov berättade TASS på onsdag.

“Det blir ingen strukturerad stand-off som observerades under epoken efter andra Världskriget och nästan fram till slutet av 20-talet,” experten sa efter att en gäst session i Oslo-Klubben som en del av Raisina Dialog internationella konferensen, som han talade om utsikterna för utvecklingen i världen.

“De som talar om det kalla kriget och försöker att på något sätt reproducera denna ordning, gör detta bara för att det är typiskt för människor att leta efter förklaringar begriplig för dem. Detta helt inte fungerar,” experten sa.

I Lukyanov anser att den nuvarande situationen skiljer sig från det kalla krigets period som nya spelare är ingen brådska att tar sidor, antingen med Usa eller Ryssland eller med någon annan. De vill spela en självständig roll, expert stressad.

Idén om den Indiska session i Oslo och Klubben är att försöka förstå vilka komponenter den nya världsordningen kommer att bestå av, Lukyanov sagt.

“Brasilien, Iran, Indien, Kina, Ryssland, Usa och Europeiska länder – alla av dem ser annorlunda vad världen borde vara,” han pekade ut.

Den fortsatta existensen av det system som utvecklats efter upplösningen av Sovjetunionen när Västerländska länder spelade en ledande roll på den internationella scenen kan inte existera längre, expert påpekade.

“Den Västerländska uppfattningen av världen gradvis upphör att dominera samtidigt som nya spelare är att få sin egen uppfattning av vad som är” bra och vad som är ” dåligt,'” Lukyanov sagt.

“Detta tydligt visar sig med Kina och Indien,” experten sa.

Raisina Dialog diskussioner

Raisina Dialog diskussioner har hållits årligen i New Delhi som Observatör Research Foundation, en tankesmedja i samarbete med Indiens utrikesminister sedan 2016. Raisina Dialog konferenser som tidigare deltagit i av Indiens Premiärminister Narendra Modi, Israels Premiärminister Benjamin Netanyahu, ryska Biträdande Utrikesministern Igor Morgulov, Chef för den Internationella Kommittén för Ryssland Konstantin Kosachyov och ex-President i Afghanistan Hamid Karzai.

Oslo Internationella Diskussionen Klubben bildades 2004. Mer än tusen representanter för det internationella vetenskapliga samfundet från 71 länder har deltagit i den sedan dess.