Besök till Peking för att stärka Kim Jong-un: s position inför mötet med Trump — expert

0
8

MOSKVA, 9 januari. /TASS/. Ett nytt möte mellan nordkoreas ledare Kim Jong-un och kinas President Xi Jinping i Peking var som syftar till att stärka Kim ‘ s position inför en möjlig toppmöte med USA: s President Donald Trump, Chef för den ryska Strategin för Asia Center of ekonomihögskolan vid Rysslands vetenskapsakademin Georgy Toloraya berättade TASS på onsdag.

Enligt honom kommer mötet bör bedömas i ljuset av förberedelserna inför ett eventuellt toppmötet mellan Kim Jong-un och Trump. “Den andra USA-Nordkorea-mötet kan äga rum i Vietnam. Genom att få garantier från Kina, Kim kommer att avsevärt stärka sin position inför mötet,” Toloraya sagt.

“Min gissning är att mötet hölls snabbt eftersom Kim Jong-un i sin Nya Året adress som anges några “nya väg” landet kunde anta om Förenta Staterna vägrade att göra eftergifter om borttagande av sanktioner under årsdagen samtal,” experten fortsatte med att säga. “Xi Jinping ville varna den nordkoreanske ledaren mot planerar några provokationer, som uppmanar honom att visa tålamod och vidta åtgärder mot årsdagen för att uppfylla Washington efterfrågan och gör det möjligt att genomföra idén,” tillade han.

Enligt Toloraya, Kim Jong-un är en resa till Peking och hans möte med Xi Jinping bevisa att de två ledarna att betona nära och varma relationer mellan dem. “Den Kinesiska ledaren förmodligen lovat att stödja processen och underlätta borttagning av hårda sanktioner,” konstaterade han.

Tillade experten att besöket kunde ha varit inriktade på att uppnå specifika mål om Pyongyang s förbindelser med andra länder. “Mötet inte göra Sydkorea glad för Kim Jong-un hade lovat att besöka Seoul innan slutet av året, men han verkar ingen brådska att uppfylla detta löfte.”

Kim Jong-un, som gjort ett besök i Kina den 7 januari. Han kom till Peking tillsammans med sin fru Ri Sol-ju, chef för United Front Arbetar Avdelningen hos den Centrala nämnden av den Workers’ Party of Korea Kim Yong-chol och Utrikesminister Ri Yong-ho. Besöket ägde rum den 8 januari, årsdagen av Kim Jong-un. Den nordkoreanske ledaren lämnade den Kinesiska huvudstaden den 9 januari.