Oekraïense parlementaire commissie houdt rekening beëindigen van de Vriendschap Verdrag met Rusland

0
11

KIEV, 5 December. /TASS/. De oekraïense Verchovna Rada (het parlement) van de Commissie Buitenlandse Zaken heeft unaniem een wetsvoorstel gehandhaafd beëindiging van het Verdrag van Vriendschap, Samenwerking en Partnerschap met Rusland, comité hoofd Anna Gopko zei.

Plaatsvervangend Minister van Buitenlandse zaken Vasily Bondar, op zijn beurt, zei dat hij verwacht dat de Rada om de nodige beslissingen te nemen “om te voltooien van de interne procedures en na dat de hoogte Rusland over het verdrag is beëindigd.”

Lees ook

Hype over het beëindigen vriendschap verdrag met Rusland verandert in soap opera in Oekraïne — analist

Op 17 September, de oekraïense President Pjotr Poroshenko een decreet ondertekend, de handhaving van de oekraïense veiligheidsdienst besluit tot beëindigen van het Verdrag van Vriendschap, Samenwerking en het Partnerschap met Rusland. Op 24 September, de oekraïense Ministerie van Buitenlandse zaken gemeld bij het russische Ministerie van Buitenlandse zaken over de verhuizing. Echter, experts erop gewezen dat het document moest door het parlement worden goedgekeurd om in werking te treden.

Ondertussen oekraïense expert Ruslan Bortnik zei de president het besluit tot het indienen van het wetsvoorstel bij het parlement was slechts een propaganda stunt.

“De rekening beëindigen van de Vriendschap Verdrag met Rusland toont de overheid’ niet-handelen, die het probeert te presenteren als een succes in het veld,” Bortnik schreef op Facebook. Volgens hem is dit de reden waarom het parlement de slag te overwegen het wetsvoorstel in December, toen de voorbereidingen gestart voor de presidentsverkiezingen, in plaats van het maken van een beslissing in September, wanneer de voorzitter ondertekend door het decreet. “In ieder geval, het verdrag met Rusland zal van kracht blijven tot 1 April 2019, hoewel de beëindiging proces heeft lang uitgegroeid tot een politieke toon die geen invloed heeft op het leven van de oekraïense mensen, maar is storend voor de afgelopen vier jaar,” de deskundige opgemerkt.

Verdrag betreffende de Vriendschap

Rusland en Oekraïne ondertekende het Verdrag van Vriendschap, Samenwerking en Partnerschap in Mei 1997. Het document, dat in werking is getreden in April 1999 voor een termijn van tien jaar kan worden verlengd naar tien jaar, mits de partijen geen bezwaar. Het document formuleert de strategische samenwerking tussen de twee landen en de wederzijdse verplichtingen die niet in gebruik zijn gebied om de schade van de andere beveiliging, alsmede herkent de onschendbaarheid van de bestaande grenzen.

In oktober 2018, de periode is verstreken voor de partijen om aan te kondigen hun plannen verlengen van het verdrag voor een andere looptijd van tien jaar of opzeggen van het document.