In de gevangenis oekraïense MP gaat in hongerstaking

0
16

KIEV, 5 December. /TASS/. Oekraïense MP Nadezhda Savehcnko heeft verklaard een hongerstaking op woensdag in reactie op de “chantage en druk” door de oekraïense veiligheidsdienst (SBU), de politicus ‘ s Facebook pagina op de hoogte.

“De SBU onderzoekers zijn afpersen en onder druk van het volk en plaatsvervangend voorzitter van de “Nadezhda Savtsjenko van de Publieke en Politieke Platform” partij, die de advocaten en de studie van de dossiers onmiddellijk om een procedure te starten in principe in ruil voor de mogelijkheid om te zien dierbaren, kennissen, om te herstellen van elektronische sleutels, voor het openen van een bankrekening te registreren als kandidaat voor de president van Oekraïne,” de Facebook post zegt.

“In dit verband, Nadezhda Savtsjenko verklaart een honger staking als politiek gevangene, tot haar rechten en vrijheden zijn gewaarborgd in overeenstemming met de Grondwet van de Oekraïne en het huidige wettelijke kader.”

Savtsjenko het geval van

Het oekraïense Parlement, de Verchovna Rada, ontdaan Savtsjenko van haar parlementaire immuniteit verleend en de go-ahead te houden en te arresteren haar eerder in het jaar. Een Kiev rechtbank die Savtsjenko in bewaring voor twee maanden op Maart 23, 2018, te vragen haar te verklaren van een hongerstaking. De rechtbank later afgewezen haar beroep tegen de aanhouding en verlengd voor nog eens twee maanden.

Lees ook

Oekraïense officieren van justitie tot het vorderen maximale straf voor een MP Savtsjenko

Savtsjenko, een voormalige oekraïense militaire piloot die had een actieve rol in Kiev militaire operatie in oost-Oekraïne, was opgesloten in Rusland in juni 2014. Ze is veroordeeld tot 22 jaar in de gevangenis over medeplichtigheid aan het doden van twee russische journalisten in het oosten van Oekraïne.

Ze verbleef bijna twee jaar in het russische gezag en werd verzoend door de russische President Vladimir Poetin op 25 Mei 2016. Na haar terugkeer in Kiev, Savtsjenko begon een actieve politieke loopbaan als lid van het oekraïense parlement.

Echter, ze viel in ongenade van de oekraïense autoriteiten na haar privé-reizen naar de self-proclaimed Donetsk en Lugansk Mensen Republieken in oost-Oekraïne en de gesprekken met hun leiderschap.