Soyuz Besättningen Utför Ballistiska Återinträde Efter Booster Misslyckas Under Lanseringen

0
23

En rysk Soyuz-MS-10 rymdfarkoster har haft en “anomali” under uppskjutningen idag och samtidigt genomföra två passagerare på väg till den Internationella rymdstationen (ISS). Det är ett diplomatiskt sätt att säga att den ryska booster misslyckades, tvingar besättningen att utföra en riskabel starta avbryta. De två besättningsmedlemmar, astronaut Nick Haag och kosmonauten Aleksej Ovchinin, gjorde det upp till ytan säker och sund. Detta kan dock vara ett problem för den nuvarande ISS-besättningen.

Dömd booster lämnat Jorden bakom vid 4:40 AM ET idag (Okt. 11), och allt verkade vara bra för först flera minuter. Trots sin ålder, Soyuz-plattformen har varit ett mycket pålitligt transportmedel till rymden. NASA har köpt platser ombord på Soyuz kapslar för att få tillgång till ISS efter pensionering av Rymdfärjan under 2011. Denna såg ut som en annan händelselös Soyuz starta för första flera minuter, men då levande foder visade mer och mer våldsamma skakning inne i kabinen (ca 2:20 in i videon nedan). Ögonblick senare, en yttre utsikt visade ett moln av vrakdelar.

Levande foder bytte till en förrenderade uppstigning simulering medan vi väntade på nyheter på besättningen. Ryska rymdorganisationen Roscosmos bekräftat flera minuter senare Haag och Ovchinin hade varit tvungen att avbryta starten och fly inte booster i en Soyuz-kapsel. På grund av höjd och hastighet, besättningen var tvungen att ange vad som är känt som en ballistisk återinträde i atmosfären, vilket är en mycket brantare vinkel än en normal återinträde i atmosfären. Soyuz besättningar brukar dra om 4Gs under återinträde i atmosfären (fyra gånger tyngdkraften), men en ballistisk bana kan mer än det dubbla. Haag och Ovchinin bara nått en bit över 6Gs, dock.

Ett par timmar senare, Roscosmos släpps en bild av Haag och Ovchinin säker och sund på en Kazakstan flygplats där de fick en medicinsk kontroll efter prövning. Pentagon meddelade också att det är att bilda en kommission för att utreda orsaken till booster misslyckande. NASA är också genomför en utredning av sina egna.

Så, alla kan bli bra efter dagens händelser, men den här senaste Soyuz händelsen skulle kunna ha långvariga konsekvenser. Det var redan oro Soyuz tillförlitlighet efter en borra hål har upptäckts ombord på en Soyuz dockad till ISS för flera veckor sedan, och nu MS-10 har misslyckats med att göra omloppsbana. Det är troligt att Ryssland kommer att pausa Soyuz-raketer som det ser ut i den senaste händelsen, och som innebär att ingen ny besättning kan nå ISS. Både SpaceX och Boeing arbetar mot bemannade ISS-lanseringar, men de förväntas inte att få NASA godkännande till sommaren 2019 tidigast.

Läs nu: Programmering Fel Kan Ha Orsakat Misslyckade ryska raketuppskjutning, NASA säkrar upp till fem fler platser på ryska Soyuz uppdrag, och Boeing och SpaceX Kanske Inte är Redo för Bemannade Flygningar 2019